Kruche ciasteczka podwójnie czekoladowe

Kruche ciasteczka podwójnie czekoladowe

Pyszne kruche ciasteczka – lekko chrupiące i mocno czekoladowe! Idealne ze szklanką zimnego mleka.

Z poniższego przepisu wychodzi około 10-12 ciastek.

Ilości produktów można łatwo podwoić i zamrozić połowę ciasta przed upieczeniem (w zamrażarce można je przechować do 1 miesiąca).

Składniki

175g miękkiego masła

85g drobnego cukru do wypieków (Golden Caster sugar)

200g mąki pszennej (plain flour)

2 łyżki kakao

100g czekolady (białej, mlecznej albo gorzkiej – wedle uznania)

Wykonanie

Czekoladę posiekać na małe kawałki.

Miękkie masło i cukier wymieszać na jednolitą masę za pomocą drewnianej łyzki. Do masy wsypać mąkę, kakao oraz posiekaną czekoladę – masa będzie gęsta więc najlepiej w tym momencie wymieszać ją ręką.

Z ciasta uformować wałek o grubości ok. 5cm, zawinąć w przezroczystą folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez conajmniej godzinę (można pare dni).

Nagrzać piekarnik do 180C (160C z termoobiegiem). Pokroić ciasto na plastry o grubości ok 1cm, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 10-12 minut. Ciastka zostawić na blasze do wystygnięcia.

Smacznego?