, czerwiec 16, 2021

0 rezultatów zostało znalezionych

Kruche ciasteczka podwójnie czekoladowe


  •   1 min lektury
Kruche ciasteczka podwójnie czekoladowe

Pyszne kruche ciasteczka – lekko chrupiące i mocno czekoladowe! Idealne ze szklanką zimnego mleka.

Z poniższego przepisu wychodzi około 10-12 ciastek.

Ilości produktów można łatwo podwoić i zamrozić połowę ciasta przed upieczeniem (w zamrażarce można je przechować do 1 miesiąca).

Składniki

175g miękkiego masła

85g drobnego cukru do wypieków (Golden Caster sugar)

200g mąki pszennej (plain flour)

2 łyżki kakao

100g czekolady (białej, mlecznej albo gorzkiej – wedle uznania)

Wykonanie

Czekoladę posiekać na małe kawałki.

Miękkie masło i cukier wymieszać na jednolitą masę za pomocą drewnianej łyzki. Do masy wsypać mąkę, kakao oraz posiekaną czekoladę – masa będzie gęsta więc najlepiej w tym momencie wymieszać ją ręką.

Z ciasta uformować wałek o grubości ok. 5cm, zawinąć w przezroczystą folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez conajmniej godzinę (można pare dni).

Nagrzać piekarnik do 180C (160C z termoobiegiem). Pokroić ciasto na plastry o grubości ok 1cm, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 10-12 minut. Ciastka zostawić na blasze do wystygnięcia.

Smacznego?

Powiązane Wpisy

You've successfully subscribed to Cumbria.pl
Great! Next, complete checkout for full access to Cumbria.pl
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.