Kruche ciasteczka podwójnie czekoladowe

Pyszne kruche ciasteczka – lekko chrupiące i mocno czekoladowe! Idealne ze szklanką zimnego mleka.
Z poniższego przepisu wychodzi około 10-12 ciastek.
Ilości produktów można łatwo podwoić i zamrozić połowę ciasta przed upieczeniem (w zamrażarce można je przechować do 1 miesiąca).
Składniki
175g miękkiego masła
85g drobnego cukru do wypieków (Golden Caster sugar)
200g mąki pszennej (plain flour)
2 łyżki kakao
100g czekolady (białej, mlecznej albo gorzkiej – wedle uznania)
Wykonanie
Czekoladę posiekać na małe kawałki.
Miękkie masło i cukier wymieszać na jednolitą masę za pomocą drewnianej łyzki. Do masy wsypać mąkę, kakao oraz posiekaną czekoladę – masa będzie gęsta więc najlepiej w tym momencie wymieszać ją ręką.
Z ciasta uformować wałek o grubości ok. 5cm, zawinąć w przezroczystą folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez conajmniej godzinę (można pare dni).
Nagrzać piekarnik do 180C (160C z termoobiegiem). Pokroić ciasto na plastry o grubości ok 1cm, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 10-12 minut. Ciastka zostawić na blasze do wystygnięcia.
Smacznego?